Hoe kun je dat nou doen? Dit kun je toch niet maken ten opzichte van je kind? Het aller moeilijkste tijdens en na mijn scheiding vond ik misschien wel dat iedereen een mening had. De ene mening was heel waardevol en daar had je veel steun aan. De andere mening was vol met oordelen over de keuze die gemaakt was. Als je gaat scheiden, vindt iedereen er wel iets van. Hoe kun je daar nu mee omgaan?

Het hoort erbij…

Allereerst, niet echt helpend, maar het hoort erbij. Scheiden is rouwen. In dit proces zit je in de spreekwoordelijke achtbaan van emoties. Maar omdat je in die achtbaan zit, kunnen meningen van anderen harder aankomen dan voorheen. Het ene moment kan je het naast je neerleggen en het andere moment voel je een golf van verdriet, teleurstelling en boosheid.

Blijf bij jezelf

Het belangrijkste is om bij jezelf te blijven. Jij moet hier zelf doorheen en dat kan alleen maar jij! Laat de mening van anderen niet jouw leven beïnvloeden, maar leg het naast je neer. Anders ga je onderdoor aan andermans oordeel en je hebt genoeg om te verwerken. Dus zit je in een bepaalde situatie waarin iemand zijn of haar mening graag aan je geeft, haal even diep adem en probeer het naast je neer te leggen.

Hoe om te gaan met ongewenste meningen van anderen?

  • Maak het oordeel onpersoonlijk
    Misschien makkelijker gezegd als gedaan als je nu midden in het scheidingsproces zit en al die meningen om je heen hoort. Maar bekijk deze meningen eens op een andere manier. Deze mensen vinden er iets van omdat ze onbewust ontzag hebben voor jouw keuze. Wellicht omdat ze zelf deze keuze misschien ook wel willen maken maar niet durven te maken. Deze oordelen zeggen meer over de ander dan over jou!
  • Bespreek wat je dwars zit
    Deel het met hen, vertel hen dat het je raakt wat ze zeggen. Neem ze mee in jouw proces. Iemand die nooit gescheiden is, heeft géén idee waar je doorheen gaat en kan zich dat ook niet voorstellen. Als het mogelijk is, vertel dan eens wat het oordeel met jou doet. Vertel dit zonder verwachtingen, zonder oordeel, maar puur wat het met jou doet.
  • Focus je op mensen waar je echt iets aan hebt
    Richt al je aandacht op mensen waar je echt iets aan hebt. Desnoods schrijf je het op voor jezelf wiens mening er voor jou toe doet, waar jij mee verder komt. Dit is de tijd dat je voor jezelf moet zorgen. En als de mensen met, voor jou, negatieve meningen het beste met je voor hebben, komen ze vanzelf weer bij je terug.

Kom je ook?

Heb jij ook last van meningen van anderen? Of wat anderen van je vinden? Dat kan zo ontzettend lastig zijn en je belemmeren in bepaalde dingen. Bij Gelukkig jezelf help ik je graag hiermee verder. Ook als je niet in een scheiding ligt kun je hier uiteraard last van hebben en ben je van harte welkom!

Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

** Gelukkig jezelf is gespecialiseerd in alle hulpvragen met betrekking tot echtscheiding, uit elkaar gaan, (stief)ouderschap en samengestelde gezinnen. **

 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *