Heb jij een collega die altijd de baas over je speelt? Of een vriendin die altijd kritiek heeft? Of een moeder die zich met je bemoeit? Hoe kun je nu het beste reageren? En hoe reageer je nu? Ik ga je iets uitleggen over de verschillende rollen die je in communicatie kan aannemen en dan vooral in conflicten.

Er zijn eigenlijk drie rollen in de communicatie.De ouder, het kind en de volwassene.

De ouder:
Als iemand vanuit de ouderrol communiceert, kun je dat op de volgende manieren herkennen:

Kritische ouder:
Grenzen stellend
Bazig
Controlerend
Oordelend
En soms zelfs kleinerend

Voedende ouder:
Liefdevol
Aanmoedigend
Ondersteunend
Betuttelend
Afhankelijk makend

De volwassene:
Maar iemand kan ook vanuit de volwassene rol reageren. Het mooiste is als je beide vanuit de volwassene rol kunt reageren om conflicten te voorkomen en op te lossen

De volwassene kun je herkennen aan:
Accepteren van de situatie
Logisch nadenkend
Afwegen
Plannen
Geen oordeel

Het kind
En in de communicatie kan iemand, ook jijzelf, reageren vanuit de kinderrol:

Het kind kun je herkennen aan:
Spontaan
Gehoorzaam
Volgend
Grenzeloos
Klagend
Passief
Wispelturig
Afhankelijk

Let er eens op als je in een situatie zit die je niet prettig vindt, welke rol neem jij in? Welke rol neemt de ander in? En probeer de situatie te veranderen door eens een andere rol in te nemen. Met als doel om de communicatie en samenwerking te verbeteren.

Irritatie voorkomen
Even een voorbeeld. In mijn vorige baan had ik een leidinggevende die vooral op een kritische wijze leiding gaf. Door mij te benaderen met “Je doet ook altijd….” vanuit de ouderrol, ging ik tot mijn grote frustratie ook in de ouderrol of in de kinderrol. Of ik ging mezelf verdedigen als ouder óf ik vond mezelf heel zielig en sprong in de kinderrol. Op het moment dat ik ging spelen met de bovenstaande rollen en als een volwassene reageerde, veranderde er echt iets in onze communicatie. Want met de ouderrol bereikte mijn leidinggevende niets meer. Uiteindelijk ging hij ook naar de volwassene rol (onbewust) en was er sprake van een respectvolle communicatie waarin we veel meer bereikten met elkaar.

Wil je dit onderzoeken?
Merk jij weleens in de communicatie dat je liever anders reageert of dat je zou willen dat die ander anders reageert. Tijdens een sessie kun je dit onderzoeken en krijg je inzichten zodat je ook op een andere manier kunt communiceren. Het geeft veel rust in de communicatie kan ik je zeggen, dus zeker de moeite waard om hier eens mee aan de slag te gaan.

 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *