En jouw planner is geen to do lijst. Als je dit echt beseft en er ook op die manier mee omgaat, dan is het verleden tijd met die groeiende to do lijst! Hoe dan? Lees mee en ik leg het je uit.

Herkenbaar?
Misschien herken je het wel. Vol goede moed begin je de dag met een to do lijst opstellen. Alles komt er op en dit ga je vandaag eens even allemaal afvinken. Nou, heel soms zal dat ook lukken. Maar bij de meeste van ons is de to do lijst aan het einde van de dag langer in plaats van korter. Herkenbaar voor jou?

Hoe kan dat nou?
We gebruiken onze to do lijst als een soort planner. En onze planner gebruiken we als een to do lijst. Niet echt handig als je het mij vraagt. Want beide zijn wel degelijk iets anders, dus ga er ook echt anders mee om.

Jouw to do lijst is géén planner. Jouw planner is géén to do lijst!

Schrijf alles op wat je ‘moet’ doen
Begin eens met opschrijven van alles wat je nog moet doen. Althans, waarvan je denkt dat je dat ‘moet’ doen, want de meeste dingen zullen waarschijnlijk taken zijn die je wil doen en niet die je moet. Of zijn er hele erge consequenties als jij het allemaal niet doet?

Neem 15 minuten de tijd om alles op te schrijven wat je nog wil doen. Alles. Van stofzuigen tot een boodschapje, van een presentatie voorbereiden tot een belangrijke afspraak. Blijf net zo lang schrijven totdat je echt niets meer weet.

Stel de juiste prioriteiten
Prioriteiten stellen betekent letterlijk ‘voorrang geven aan’. Zorg dat je de juiste dingen doet. Niet alles moet, dat weet je zelf diep van binnen ook al. Waarom blijven we dan toch roepen dat we nog zoveel moeten? Begin eens met de juiste prioriteiten stellen.

In Uit de Chaos, in de Flow leer je uitgebreid hoe je prioriteiten stelt en daarmee rust en overzicht creëert. Uiteraard ga je ook aan de slag met die kritische stem die dan vervolgens van alles vindt van de manier hoe jij dingen wel of niet doet en hoe jij maar blijft roepen: “Ik ben zo druk”!

Tijd om te splitsen
De juiste prioriteit aan iedere taak gehangen? Dat betekent dat je waarschijnlijk al kunt zien dat écht niet alles even belangrijk is. Dat moet vast al voor een opluchting zorgen.

De volgende stap is splitsen. Plan alles in wat langer dan een half uur duurt. Dit zijn taken waarvan je weet dat dit meer dan een half uur van je tijd kost én hoge prioriteit hebben. Dit zijn géén to-do’s, dus deze horen niet op jouw to do lijstje.

Alle taken die jou minder dan een half uur kosten en hoge prioriteit hebben, horen thuis op jouw to do lijst. De rest van de taken zijn dus niet heel erg belangrijk of urgent en kunnen geschrapt worden. Leuk voor je ‘nice to do’ lijstje, maar niet voor je to do lijstje en helemaal niet voor je planner.

Jouw to do lijst is geboren
Gefeliciteerd! Jouw to do lijst is geboren. Hierop staan alleen taken die minder dan een half uur van je tijd kosten én een hoge prioriteit kosten. Plan in jouw weekplanner tijd in om to do’s af te vinken. Dat kunnen bijvoorbeeld twee uurtjes zijn waarin jij alleen maar aan de slag gaat met al die taakjes die op jouw to do lijst staan.

 

Geloof me, het is heerlijk om jouw to do lijst af te kunnen vinken. Daarnaast schep je veel meer rust en overzicht door het allemaal eerst op te schrijven, te splitsen, in te plannen en op te pakken. Probeer het maar eens!

Laat je even weten hoe het voor je werkt?

 

P.s. Op Instagram geef ik bijna dagelijks nieuwe tips en oefeningen om jou te helpen een stukje gelukkiger jezelf te voelen. Volg je mij al?

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *