Elke week vertelt één van mijn cliënten over haar proces bij Gelukkig jezelf. Ze is zelf therapeut en wil graag een stapje verder komen in haar persoonlijke ontwikkeling. Deze blog is onderdeel van een serie blogs over een (online én offline) traject van sessies bij Gelukkig jezelf. 

Zitten we dan weer. De energie is iedere keer weer anders. Naar de afspraak toe is er een megalading moeilijke emoties opgeweld. Als ik geen afspraak met Angela had gehad, dan was ik ver bij iedereen uit de buurt gebleven. Zo prikkelbaar. Zo overgevoelig. Nu een normaal gesprek voeren en dan de normale buffer van geduld en ruimte voor vragen en antwoorden kan ik bijna niet opbrengen. En ik wil natuurlijk absoluut niet Angela met een negatief of raar sfeertje opzadelen.

De laatste sessie was zo magisch en indrukwekkend. Wel een erg contrast met hoe zij mij hier nu treft. Het is weer een online sessie. Zodra haar gezicht op het videoscherm verschijnt en we elkaar aankijken, vertel ik meteen in wat voor staat ik ben nu.

Juist hiervoor is Angela er

Hier ervaar ik wederom een van haar vele krachten. Zonder veel te zeggen, voel ik zoveel ruimte en aanvaarding. Alles mag zijn zoals het is. Het is helemaal goed. Ik ervaar zelfs dat zij bij uitstek gemaakt is om juist bij dit soort bijna onmogelijke intense processen aanwezig te zijn en echte verandering teweeg te brengen.

Vrij huil ik en gooi ik eruit hoe onbestemd en zoekende ik me voel in zoveel dingen. Wat is normaal en wat niet? Wat is gezond en wat niet? Hoe weet ik of ik het goed doe of niet? En ik noem allerlei concrete voorbeelden uit mijn alledaagse leven.

Minirealisatie

Tussendoor pik ik een onopvallend zinnetje op wat zij zegt, die iets doet in mij. Iets in de trant van ‘Ja maar ik zou in die situatie ook hetzelfde hebben, hoor.’ Ik realiseerde me dat het niet de situaties en de vragen die ik mezelf stel betreft, maar om hoe ik me voel in en over mezelf. Daar zit iets in scheef. Terwijl ik dat voel, zonder daar iets over gezegd te hebben, krijgt Angela een ingeving.

Wc-rolsessie

Of ik een wc rol wil pakken. Ze laat me een opdracht uitvoeren. Ze laat me een fysieke cirkel maken van het wc-papier en daarin staan. Ze leidt me door een proces heen. Speels. Praktisch. Effectief!. Ooww mijn hemel, wat een interne shifts vinden er weer plaats!

Ik zat vastgenageld. Los weten te maken.

Ik had geen grens. Ideale grens gemaakt.

Ik had geen actieve verdediging als er iets of iemand over mijn grens ging, behalve dan het grens verbaal aangeven. Hup verdedingssysteem geactiveerd.

Don’t mess with me

Dus nu maakt de situatie of de vragen die ik heb niet meer uit. Nu kan ik ongeacht de situatie voelen of het goed en gezond en gewenst is voor mij. Plus bovendien die grens bewaken en me verdedigen als die grens overschreden werd.

Klik. Daar valt het ineens samen met de jaguar en de ‘don’t mess with me’.

In verbinding met een innerlijke kracht die al die tijd al in mij is.

Een agressie en vermogen om me te verdedigen.

Alleen dat al filtert het leeuwendeel van pogingen uit van anderen om mijn grenzen te overschrijden. Dán, wanneer iemand dan toch voorbij wat oké is voor mij gaat, heb ik de agressieve krachten tot mijn beschikking.

Innerlijk agressieverbod opheffen

Natuurlijk is mijn intentie om die agressie niet te gebruiken. Daarin hoef ik helemaal niet bang voor mezelf te zijn.

Het gaat erom dat ik de capaciteit voel dat ik er wel toe in staat ben mocht het nodig zijn.

Dat anderen onbewust aanvoelden dat ze zonder problemen over mijn grenzen konden (blijven) gaan, zie ik nu in. Waar dat vandaan komt zie ik ook.

Als klein meisje, dat agressie had ondergaan, had ik mezelf gezworen zelf nooit agressie te gebruiken. Ik had het me letterlijk vanuit de impact van de mishandeling mezelf  mijn hele leven lang agressie verboden.

Mijn jongere zelf begrijpt nu dat agressie – net als alle andere menselijke kwaliteiten – natuurlijk en gezond zijn. Dat kwaliteiten voor zowel het slechte als het goede gebruikt kunnen worden. Dat ik agressie altijd ten goede zal gebruiken. En dat ik mezelf daaraan toewijd. Dus me louter verbiedt om welke kwaliteit dan ook voor het slechte te gebruiken. Blijdschap in mij.

De sessie is klaar. Angela rondt weer prettig het proces af. Vrolijk nemen we afscheid. Er zit nu wat langere tijd tussen voordat we onze volgende afspraak hebben.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *