Elke week vertelt één van mijn cliënten over haar proces bij Gelukkig jezelf. Ze is zelf therapeut en wil graag een stapje verder komen in haar persoonlijke ontwikkeling. Deze blog is onderdeel van een serie blogs over een (online én offline) traject van sessies bij Gelukkig jezelf. 

Angela en ik hebben elkaar een tijdje niet gesproken. Het is een week of 3, gevoelsmatig lijkt het 30 maanden voor mij. Wat voor mij een teken is van vooruitgang. Ik ben blij haar weer te zien en spreken. We kletsen eventjes bij. Die wederkerigheid vind ik zó fijn. Ik vind haar gewoon zo’n heerlijk, puur en tof wijf! En daarom kan ik ook nu weer met die heftige mannelijke wat agressieve en autoritaire energie in mij er helemaal zijn. En in mijn zachtheid.

Angela stelt voor dat ik links en rechts van me een stoel neerzet. Eentje voor het ene deel. Eentje voor het andere deel.

Betekenis links en rechts veranderd

Opvallend is dat links en rechts een andere betekenis voor mij hebben gekregen. Dat is sinds de vorige sessie ontstaan, herken ik. Voorheen stond links voor het verleden voor mij en rechts voor de toekomst. Links voor achteruitgang en Rechts voor vooruitgang.

Wat er in een fractie van een seconde door me heen gaat is..

O Mijn Hemel! Mijn perspectief en beleving is 180 graden gedraaid!?! De oude ik was bedoeld voor het onbaatzuchtig inspelen en aanbieden van waar er buiten haar behoefte aan was. Niks verkeerds mee. Ze nam daar haar volledige verantwoordelijkheid voor en in om dat optimaal en verfijnd te begeleiden.

Nu dan?

Letterlijk sta ik nu met mijn gezichtsveld naar mijn fysieke zelf toe. Ik kijk mezelf aan. Ik zie in mij, ik doorzie mij en overzie mij en wat er rondom mij speelt. De sturing speelt zich nu af vanuit innerlijke bewustzijn.

Totaal andere hoedanigheid.

Hier vanuit is de leiding om – ongeacht of het anderen uitkomt of niet – de eigen autoriteit en hoogste waarheid tot uitdrukking te brengen.

No excuses. Geen aanpassing aan anderen.

 

Ik merk hoeveel waarde ik nog hecht aan dat anderen zich gezien, gehoord, gesteund en begrepen voelen. Er wordt aangepast aan hun tempo’s en niveaus en begripsvermogens. Ik voel echter ook dat de tijd nu rijp is voor een andere – voor mij  nog veel waardevollere rol. Lead by example. Owning my power. Ik weet niet of en hoe ik dit wel kan.

 

Kordaat. Kies en Zit.

In de tussentijd zit ik hier met Angela en zij heeft mij net gevraagd die twee stoelen te pakken en te bepalen welk deel waar zit. Weet zij veel wat er nu gebeurt. Ik vertel kort even over mijn heroriëntatie van links en rechts. Dan zegt zij kordaat. Oké, kies en ga zitten.

 

Zelfloosheid is mijn Oude gedaante

Het wordt Rechts. Het is geen deel. Het is mijn Oude gedaante. Wat ik ervaar is zo puur en zo mooi dat het me overweldigt. Dit is pure onbaatzuchtige zelfloze liefde. Dat is de hoogst mogelijke staat die ik in mijn vorige staat van zijn kon bereiken. Het wilt me duidelijk maken dat alles dat is hiervan gemaakt is. Dat ik dit nooit kan verloochenen of kwijt kan raken. Dat het nu tijd is om eigenaarschap te nemen van een persona. Van een identiteit. Dat ik nu klaar ben om helemaal levendig in het menszijn te zijn.

Voor Angela is er onduidelijkheid. Want we praten helemaal niet met een deel als in een aspect van iemands psyche. Zoals een deel dat wil afvallen en een deel dat graag wil eten. Wat met elkaar in conflict is. Dit is van een andere orde.

Ze pikt gelukkig snel op wat er speelt

We besluiten dat ik weer naar de stoel in het midden ga om het proberen uit te leggen. Wat lastig uit te leggen is voor me. Belangrijkste is dat ik het snap. Al is Angela gelukkig snel van begrip en pikt ze het op.

Ik merk dat ik de regie heb genomen deze sessie. Tegelijkertijd me gelaten voel. Want ik weet dat Angela wel in deze context degene is op wie een beroep wordt gedaan om de lead te nemen. En nu eist mijn systeem de lead. Hoop maar dat het oké is voor haar. Ik respecteer haar en ben integer en wil ook dat zij zich zo behandeld voelt.

Hier blijven. In mij.

Ik ga naar de linkerstoel en voel nu die mannelijkheid weer. To the point. Kort. Krachtig. Wat is dat is. Wat gedaan moet worden in ieder moment is wat gedaan moet worden. Punt.

Er valt verder niks te zeggen of uit te leggen. Dit is de vaste gedaante om helemaal in te nemen. HIER BLIJVEN. IN MIJ.

Dit neemt naar mijn referentiekader zoveel ruimte in. Er lijkt zo’n barstensvol groot energieveld.

Niet meer het zelfloze. Niet meer het compromis in het midden.

Nee. Hier blijven.

Mijzelf compleet voelen, ervaren en tot uitdrukking brengen zoals het komt in ieder moment.

Mezelf vervullen en vervuld houden.

Mijn eigen autoriteit zijn.

Dit is mijn Authentieke Identiteit. En ja, een hoop mensen zal dat niet bevallen of kunnen vatten. So what? Dat maakt geen fluit uit.

Het is de bedoeling dat ik vol geef wat ik te geven hebt. Zoals het door mij heen tot uitdrukking komt.

Als anderen mij anders willen dan ik ben of iets anders verlangen dan ik te bieden heb, moeten ze dus niet bij mij zijn. Punt.

Want ik en niemand is gemaakt om zich te moeten dimmen of inperken. Er is alle ruimte en alle plek voor iedereen om helemaal te zijn. Als iemand gelooft daarmee benadeelt te worden is dat een leugen en een vorm van manipulatie.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *