Als je perfectionist bent, dan wil je alles goed doen. Falen komt eigenlijk niet in jouw woordenboek voor. Maar dit kan ontzettend veel energie kosten, het altijd maar ‘goed’ moeten doen of soms zelfs beter. Is perfectionisme nu een valkuil of een kracht?

Wat heb je vroeger geleerd?

Perfectionisme komt meestal vanuit vroeger. Je hebt ergens geleerd dat je het beter moet doen, dat fouten maken niet goed is. Bijvoorbeeld vanuit je opvoeding, met alle beste intenties. Of jouw juf die een enkele zin een paar keer herhaald heeft. En je bent steeds meer en meer gaan geloven dat je het altijd beter moet doen.

Het heeft je in zekere zin gebracht waar je nu bent. Dus wat dat betreft is het een kracht als je het mij vraagt. Je weet hoe je iets wil, je gaat ervoor en je stopt niet eerder dan dat het perfect is. Maar het kan zeker ook heel veel stress opleveren. Het kan er zelfs voor zorgen dat je sommige dingen niet af maakt, of zelfs niet eens aan begint uit angst om fouten te maken.

Je krijgt geen stress omdat je niet perfect bent, je krijgt stress omdat je perfect wil zijn

Fouten maken mag! 

Probeer het eens om te draaien. Wat levert fouten maken jou op? Wat levert het jou op als je iets doet waarvan je weet dat het misschien niet perfect zal gaan?

 

  • Je doet ervaring op. Je ontwikkelt jezelf. En zelfontwikkeling is wat mij betreft één van de belangrijkste ingrediënten om gelukkig jezelf te zijn.
  • Je leert ervan. Als jij geen fouten maakt, leer je ook niet. Het is de bedoeling dat je leert om verder te komen. Net als je vroeger op school ook iets moest leren en ja, dan maakte je weleens fouten, maar leerde je ervan. Of kon jij direct zonder zijwieltjes fietsen?
  • De kans dat je in de toekomst weer een fout maakt of faalt, bestaat. Maar deze kans wordt kleiner, omdat je weet hoe je het vooral niet wil of moet doen.
  • Je kan leren om hulp te vragen aan iemand in je omgeving. Je hoeft niet alles alleen te doen. Hulp vragen betekent niet dat je het zelf niet kan, maar dat je graag gebruik maakt van de kwaliteiten van iemand anders. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. Je kunt niet overal goed in zijn.
  • Je kan vooral heel trots zijn op jezelf. Je hebt het geprobeerd. Je hebt iets gedaan wat je eigenlijk niet echt durfde omdat je bang was dat het mis ging. Of je hebt een project afgerond, misschien niet volledig hoe jij het graag had willen doen. Maar dat neem je weer mee naar de volgende keer!

Wat zou jij zeggen?

Stel… je ziet een kind en die wil voortdurend alles beter doen. Het kind is ontzettend bang om fouten te maken. Je herkent jezelf in dit kind. Jij doet precies hetzelfde. Voel eens bij jezelf, wat zie je als je naar dat kind kijkt? En welk advies zou jij dit kind geven?

Kun je dit advies ook aan jezelf geven?

Meer weten?

Wil jij weten waar jouw perfectionisme vandaan komt en wil je juist de kracht hiervan benutten i.p.v. de valkuil? Je bent van harte welkom in mijn praktijk, zowel voor een online als offline sessie.  Stuur mij een whatsapp berichtje of mailtje voor meer informatie.

 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *