60 % van de samengestelde gezinnen blijft niet bij elkaar, dat zijn de statistische gegevens momenteel. Eigenlijk heel triest, toch? Zijn samengestelde gezinnen dan gedoemd om te mislukken? Wat mij betreft niet. Een samengesteld gezin is vallen en opstaan, weet ik uit eigen ervaring. En als jij weet wat het vallen en wat het opstaan inhoudt, dan geeft dat rust!

In 2015 kwam ik de liefde van mijn leven tegen. Na bijna een jaar vrijgezel te zijn geweest na mijn scheiding, hadden we een klik. Een man met kinderen, 2 zoontjes. En al gauw vormden we samen met mijn zoon een samengesteld gezin. Inmiddels alweer 5 jaar. En tijdens die 5 jaar heb ik alle hobbels genomen die je als samengesteld gezin tegenkomt. Het was zeker niet altijd makkelijk. Maar om het te laten slagen, hebben we hard gewerkt en nog steeds!

Tips voor samengestelde gezinnen

Heb jij een samengesteld gezin? Dan heb ik een aantal tips voor jou op een rij gezet. Of ken jij een samengesteld gezin? Stuur deze tips dan gerust door.

  • Je bent geen kern-gezin

Eén van de belangrijkste dingen die je moet beseffen: je bent géén kerngezin. En dat is verdrietig, want dat is niet het plaatje zoals we dat voor ogen hebben, maar het is een feit. Een samengesteld gezin is geen kerngezin. Als je daar wel ontzettend je best voor blijft doen, zorgt dit voor veel teleurstellingen. Laat je verwachtingen los dat je een kerngezin moet zijn, dat geeft rust.

Er is geen bloedband tussen alle leden van het samengesteld gezin, zoals dat bij een kerngezin wel is (op uitzonderingen na). Je kunt wel ontzettend veel van jouw stiefkinderen houden en fijne momenten hebben zoals een kerngezin dat kan hebben. Maar je krijgt geen bloedband, nu niet, nooit niet. Dat klinkt heel hard. Maar als je dit écht kunt accepteren, zet je al een hele grote stap.

Daarnaast ben je als stiefvader of stiefmoeder dus ook géén biologische ouder. Ook al doe je ontzettend je best, je zult niet de onvoorwaardelijke liefde krijgen die ouders van hun kind krijgen. Zelfs niet als je heel hard je best doet, want de bloedband is er gewoonweg niet. Dus doe vooral de leuke dingen met jouw stiefkind. Jij bent niet verantwoordelijk voor het kind, dat zijn de ouders. Richt je vooral op de leuke dingen en bouw een band op vanuit een rol als verzorger, niet vanuit de rol als ouder.

  • Geef het de tijd

Geef zowel jezelf als de kinderen de tijd. Neem echt de tijd om een samengesteld gezin te vormen.

Zijn de kinderen oud genoeg? Bespreek dan ook met hen hoe het is om een samengesteld gezin te zijn. Bespreek met hen hoe je elkaar noemt, wat je van elkaar verwacht.  Plan hiervoor echt een moment in.

Kinderen vinden het ook fijn als ze iets te zeggen hebben hierin en daar hebben ze wat mij betreft ook recht op. Zij hebben ook niet om deze situatie gevraagd, dus betrek hen erin om er het mooiste en beste van te maken. Door elkaars plek in het samengestelde gezin te bespreken, te erkennen en te accepteren, creëer je meer rust in jullie gezin.

  • Wees lief voor jezelf

Loop jezelf niet voorbij. In een samengesteld gezin is het nóg belangrijker om af en toe even tijd voor jezelf te nemen. Het is noodzakelijk om af en toe even op te laden. Neem tijd voor jezelf, voor je eigen kind, tijd met je partner. Zorg dat jouw draagkracht hoog genoeg is, om eventuele draaglast te kunnen dragen.

Doe soms even een stapje terug en zorg goed voor jezelf.

Hulp voor samengestelde gezinnen

Omdat ik weet hoe moeilijk het kan zijn, ligt mijn hart bij samengestelde gezinnen. Ik werk regelmatig met stiefouders/ouders en kinderen uit samengestelde gezinnen om hen meer inzicht te geven in het vallen en opstaan. Ik werk o.a. met de Stiefcirkel, ontwikkelt door Karin den Hollander en Magda Hengst van de Stiefacademie Nederland. Zij hebben een mooi boek uitgebracht over samengestelde gezinnen: “De mijne zijn de liefste”. Een aanrader om te lezen als je een samengesteld gezin hebt.

Heb je zelf een samengesteld gezin en wil je meer weten over mijn werkwijze? Neem gerust contact met mij op. 

 

 

 

P.s. Onlangs stond mijn samengesteld gezin in het magazine Radar plus. Hier kun je het lezen! 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *