Zeg jij weleens nee? Of help je iedereen en doe je alles voor een ander? Nee zeggen is voor de meeste mensen erg moeilijk. En dat is ook begrijpelijk, je wil niemand in de steek laten. Je wil niemand teleurstellen en misschien wil je graag mensen tevreden houden.

En toch levert iets vaker “nee” zeggen jou heel veel op.

Af en toe nee zeggen, laat zien wat jou ‘ja’ waard is
Als jij altijd maar ja zegt tegen anderen, zullen ze ook meer verwachtingen van je hebben. Dit houdt ook in dat ze meer teleurgesteld zullen zijn als je een keer nee zegt.

Dus ergens moet je beginnen. Die teleurstelling voorkom je niet door ja te blijven zeggen. Je stelt alleen jezelf uiteindelijk teleur. Want door alleen maar ja te zeggen, zeg je steeds vaker nee tegen jezelf.

Wil jij voor jezelf zorgen? Zeg dan eens wat vaker ‘nee’. En ja, dan kunnen mensen teleurgesteld zijn en dat mag. Deze persoon tegenover je had namelijk gehoopt dat jij “ja” zou zeggen, dus logisch dat er een teleurstelling volgt. Maar deze teleurstelling gaat niet over jou als persoon, maar slechts over het antwoord op de vraag.

Het maakt jou geen egoïst als jij voor jezelf zorgt en grenzen stelt.  Het maakt je een egoïst als jij bepaalt hoe andere mensen hun leven leiden.

Wist je dat… 

  • jij niet nee zegt tegen een persoon, maar dat het een antwoord is op een vraag?
  • jij veel meer rust in je hoofd krijgt als je eens wat vaker nee zegt?
  • jij duidelijkheid schept voor jezelf en voor de ander door nee te zeggen?
  • jij veel meer tijd krijgt voor andere dingen als je nee zegt?
  • jij vaak voor anderen invult wat er zou gebeuren als je nee zou zeggen? En dat dit 9 van de 10 keer helemaal niet waar is?

Hoe vaak zeg jij ‘ja’?

Welke momenten zijn er de afgelopen tijd geweest dat jij ‘ja’ zei terwijl achteraf een ‘nee’ een beter antwoord was geweest?

En wat zijn jouw redenen om ‘ja’ te zeggen?
Wat zou er gebeuren als je ‘nee’ zou zeggen?
Weet je zeker dat dat zou gebeuren?

Oefen eens met ‘nee’ zeggen. Start vandaag. Je mag voor jezelf zorgen. Je bent het waard.

Wat houd je tegen?

Is ‘nee’ zeggen lastig voor jou? Kijk dan eens wat maakt dat je altijd maar ‘ja’ zegt? Is dat omdat je graag belangrijk gevonden wil worden? Of dat je graag aardig gevonden wil worden? Is dat omdat je mensen niet wil teleurstellen?

Maar wie stel je nu eigenlijk teleur? Vertel aan mensen om je heen dat je vaker ‘nee’ gaat zeggen. En check ook eens de tips in mijn andere blog “Nee zeggen zonder schuldgevoel”.

Wil je aan de slag?

Weet je niet precies wat jou tegenhoudt, of wil je er juist mee aan de slag? In een sessie begeleid ik je graag hierin. Aan de slag met de kern, waar gaat het nu eigenlijk om? Zodat jij met een tevreden gevoel en vol liefde voor jezelf, nee kunt zeggen.

Maak direct een afspraak voor een gratis (telefonisch) kennismakingsgesprek. 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *