Heb jij weleens een relatie gehad met iemand die continu kritiek geeft? Dat als je voor de spiegel staat, zegt dat je te dik bent of dit of dat anders moet? Of die je het gevoel geeft dat je aan jezelf moet twijfelen? 

Ik heb het hier eigenlijk over de manier waarop we vaak tegen onszelf praten. 9 van de 10 van ons allemaal zijn zo streng tegen onszelf. 

Welkom! Innerlijke criticus! 

Want wat zeg jij als je onder de douche uitkomt en voor de spiegel staat? Wat zeg jij tegen jezelf als je een foutje maakt? Of wanneer je niet precies hebt gedaan wat je voor ogen had? Of wanneer je werk niet zo loopt als het eigenlijk had moeten zijn? 

Een innerlijke criticus hebben we bijna allemaal! En alle mensen die dit niet hebben, hebben het vaak zelfs ook, maar zeggen uit zelfbescherming dat ze het niet hebben. 

(H)erken jouw innerlijke criticus

Stap 1 is het herkennen van dit stemmetje. Bewust ervan worden. In plaats van maar doorgaan en jezelf bekritiseren. Door het op te schrijven maak je al een hele stap in jouw bewustwording.

Pak eens pen en papier en bewandelde de vraag over ieder onderdeel in jouw leven:

  • Relatie
  • Werk
  • Jouw uiterlijk
  • Vriendschappen
  • Verleden en toekomst

En beantwoord de volgende vraag:
Wat zegt mijn innerlijke criticus over dit onderdeel in mijn leven?

En kijk hier eens naar. Wees je vervolgens de aankomende tijd eens bewust van je innerlijke criticus en zeg hem/haar gedag. Herken en erken dat deze kritische stem er is. Ga er niet mee in strijd.

Wat kun je met deze kracht doen?

Jouw innerlijke criticus is waarschijnlijk heel sterk. Dit stemmetje weet jou te overtuigen van hoe jij naar jezelf moet kijken. Best krachtig toch? Dat is mooi, want dat betekent dat je deze kracht bezit. Alleen wordt het nu tijd dat je deze kracht op een andere manier gaat inzetten. Door bijvoorbeeld aan de slag te gaan met jezelf, positiever over jezelf te denken. Zet de kracht op een andere (positieve) manier in.  

Aan de slag hiermee?

Je kunt natuurlijk aan de slag met deze innerlijke criticus en dat kun je zelf! In mijn online cursus Love your mindset ga je uitgebreid aan de slag met jouw mindset, jouw kritische gedachten over jezelf. Een laagdrempelige cursus via instagram met super mooie resultaten tot nu toe.

Lees snel meer over mijn cursus Love your Mindset!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *